Maandag: De veranderende supermarkt

2 november 2020

Meer beleving op minder meters

Flexibele productpresentaties voor volle mandjes

De supermarktwereld heeft zichzelf altijd weer opnieuw uitgevonden. Maar nu lijkt de verandering sneller te gaan dan ooit. Voor ondernemers is het aanhaken of afhaken. Als specialist in productpresentatie ondersteunt CoolPresentation retailers in de metamorfose naar de supermarkt van nu. We bezochten Edwin Kraakman, eigenaar van de compleet vernieuwde Spar in Woudsend: “We verleiden nu veel meer met lekkere producten, met lekker veel marge”. Voor het dorp én de gasten.

Watersportdorp Woudsend is een dorp met twee gezichten. In de zomer ongekend populair bij toeristen, in de winterperiode is het weer een rustig Fries dorp zoals er zoveel zijn. Het zijn twee heel verschillende werelden. Dat is ook terug te zien in de verschillende profielen van de shoppers van de plaatselijke Spar, die begin dit jaar volledig vernieuwd is. Er komen zowel toeristen en ‘locals’. Volgens Edwin is zijn nieuwe winkel ‘een mooie mix van een citystore en buurtsuper.’

De ‘oude’ Spar was gedateerd, aldus Edwin: “We zijn een van de grootste Sparwinkels in het Noorden en daarmee ook een visitekaartje. Als ondernemer wilde ik de oude winkel niet uitmelken, maar juist een moderne, frisse winkel realiseren. Ook voor het dorp. Met alle elementen die de moderne consument graag wil: zelfgemaakte pizza’s, vers belegde broodjes, gekoelde dranken, een gezellige plek om even koffie te drinken of te werken. Met de verbouwing hebben we niet ingezet op omzetgroei, maar juist op margegroei. Dat heeft uitstekend uitgepakt. We verkopen nu producten die we anders nooit verkochten en hebben daar bijna geen derving op.”

Ruim baan voor versbeleving

Die verbouwing had heel wat voeten in de aarde. Alles is gestript: de stellingen, de leidingen, de vloer. Er is afscheid genomen van de ‘gedwongen’ looprichtingen. Volgens Edwin pakken klanten wat ze nodig hebben en gaan dan verder: ‘We hebben nog wel klanten met volle karren, maar onze grootste uitdaging is om de mandjes van klanten zo vol mogelijk te krijgen. Door ze te verleiden met lekkere producten. Producten met lekker veel marge. We sturen nog meer op productpresentatie op het juiste moment, en met CoolPresentation hebben we een partner die dat geweldig kan faciliteren.”

“Je ziet dat supermarkten steeds meer opschuiven naar het gevoel van een speciaalzaak. Maatwerk en beleving staan voorop, versspecialisten komen steeds meer terug. En er is meer ruimte voor verstoonbanken met ambachtelijke, margerijke producten” aldus Romke de Jong, commercieel directeur van CoolPresentation. Die gewijzigde focus heeft volgens hem gevolgen voor de productpresentatie op de hele winkelvloer: “Versbeleving kost ruimte. En dat gaat ten koste van de meters in de ‘traditionele’ schappen. Je moet er dus voor zorgen dat je daar nog efficiënter je producten kwijt kunt. Aan de andere kant moet je juist in verspresentaties snel kunnen schakelen. Meerdere keren per dag. Want ontbijt, lunch en diner moeten snel en aantrekkelijk in hetzelfde meubel gepresenteerd kunnen worden. Impuls, impuls! Goede productpresentatie is dus belangrijker dan ooit. Dat vraagt om slimme oplossingen.”

Click en go: maatwerk met gemak voorop

Waar vroeger een paar verschillende plateaus voldoende waren voor een goede verspresentatie, ziet Romke nu dat zijn klanten tailormade materialen willen. CoolPresentation ontwikkelt steeds meer op maat. Denk aan sfeervolle, met houtlook bedrukte materialen en eigentijdse zwarte, metalen plateaus. Romke: “In productontwikkeling zetten we ook sterk in op multi use gebruik: één plateau, met meerdere toepassingen. Zo kun je op een dag snel en efficiënt zowel broodjes, salades en pizza’s presenteren in hetzelfde meubel. Zonder dat deze steeds weer over de kop moet. Dat geldt trouwens ook voor gekoelde drank. Met pushers en seperaties worden koelingen met hoge omloopsnelheid eenvoudig netjes gehouden.”

Terug naar de winkelombouw. Omdat in een kleine winkel als deze in het magazijn geen plek is voor grote voorraden materialen, is goede afstemming volgens Edwin erg belangrijk in zo’n verbouwing: “CoolPresentation heeft in samenwerking met ons hoofdkantoor alle materialen exact op het juiste moment geleverd. Helder gelabeld bovendien. Daarna was het slechts een kwestie van ‘click en go’: gemak voorop, snel voor elkaar. Eigenlijk net zoals on ons city concept.”

Dinsdag: Assortimentstrends

Anderen bekeken ook

Menu